Borovi vršički z medom (250 g)

  • Borovi vršički z medom (250 g)

 Borovi vršički z medom (250 g)

Borovi vršički (vršički gorskega bora oziroma ruševja) z medom je proizvod slovenskega  porekla, ki vsebuje zmes tekočega izvlečka iz borovih vršičkov (Pinus mugo L.) in medu. Zmesi so nato z nizkotemperaturno podtlačno destilacijo odstranjena vsa odvečna topila.
 

Uporaba:
• Odrasli in otroci nad 12 let starosti: 10 g ali 1 mala žlička, 2 krat dnevno.
• Otroci pod 12 let starosti: 5 g ali pol male žličke, 2 krat dnevno.

Sestavine:                                     Na priporočeni dnevni vnos (20 g)
Med                                                                                             19,5 g
Izvleček iz borovih vršičkov                                                          0,5 g

 Shranjujte na temnem in suhem pri temperaturi do 25 °C.


Neto vsebina: 250 g

 

Recept za pripravo smrekovih & borovih vršičkov z medom

Konec aprila do sredine maja naberite smrekove vršičke (Picea abies L.) ali meseca junija vršičke rušja (Pinus mungo L.), ki raste  v gorah od 1200-2000 m visoko. Vršičke je najbolje nabirati na jasen dan, saj takrat vršički vsebujejo največ eteričnih olj in smol. Vršički rušja vsebujejo več eteričnih olj kot vršički smreke. Nabrane vršičke zmeljite in jih v 24 urah zalijte z najmanj 50 % alkoholom. Alkohola dodajte toliko, da so vršički potopljeni vanj. Po nekaj tednih bo alkohol izluščil zdravilne učinkovine (eterična olja, smole i.t.n.) iz vršičkov. Vsebino v sodu nato precedite ter v tekoči del zmešajte z medom v razmerju (med:raztopina=1:2). Mešanica je sedaj pripravljena na postopek podtlačne destilacije. Pri tem postopku se v podtlaku iz zmesi odstrani odvečen alkohol in voda pri temperaturi 40 °C. Postopek podtlačne evaporacije lahko naredite v podjetju Dr. Gosar, Borut Gosar s.p. .


Podjetje Dr. Gosar, s.p. tudi odkupuje smrekove in borove vršičke.

 

 PRI NAROČILU NAD 50 EUR BREZPLAČNA POŠTNINA.

 

 

 

  • Cena: 15,90€


Oznake: vršički rušja, borovi vršički, podtlačna evaporacija, med