Vaša košarica je prazna!
Borovi vršički z medom (250 g)
Borovi vršički (vršički gorskega bora oziroma ruševja) z medom je proizvod slovenskega porekla, ki vsebuje zmes tekočega izvlečka iz borovih vršičkov (Pinus mugo L.) in medu. Zmesi so nato z nizkotemperaturno podtlačno destilacijo odstranjena vsa odvečna topila.
Uporaba:• Odrasli in otroci nad 12 let starosti: 10 g ali 1 mala žlička, 2 krat dnevno.• Otroci pod 12 let starosti: 5 g ali pol male žličke, 2 krat dnevno.
Sestavine: Na priporočeni dnevni vnos (20 g)Med 19,5 gIzvleček iz borovih vršičkov 0,5 g
Shranjujte na temnem in suhem pri temperaturi do 25 °C.
Neto vsebina: 250 g
Recept za pripravo smrekovih & borovih vršičkov z medomKonec aprila do sredine maja naberite smrekove vršičke (Picea abies L.) ali meseca junija vršičke rušja (Pinus mungo L.), ki raste v gorah od 1200-2000 m visoko. Vršičke je najbolje nabirati na jasen dan, saj takrat vršički vsebujejo največ eteričnih olj in smol. Vršički rušja vsebujejo več eteričnih olj kot vršički smreke. Nabrane vršičke zmeljite in jih v 24 urah zalijte z najmanj 50 % alkoholom. Alkohola dodajte toliko, da so vršički potopljeni vanj. Po nekaj tednih bo alkohol izluščil zdravilne učinkovine (eterična olja, smole i.t.n.) iz vršičkov. Vsebino v sodu nato precedite ter v tekoči del zmešajte z medom v razmerju (med:raztopina=1:2). Mešanica je sedaj pripravljena na postopek podtlačne destilacije. Pri tem postopku se v podtlaku iz zmesi odstrani odvečen alkohol in voda pri temperaturi 40 °C. Postopek podtlačne evaporacije lahko naredite v podjetju Dr. Gosar, Borut Gosar s.p. .
Podjetje Dr. Gosar, s.p. tudi odkupuje smrekove in borove vršičke.
PRI NAROČILU NAD 50 EUR BREZPLAČNA POŠTNINA.
Oznake: vršički rušja, borovi vršički, podtlačna evaporacija, med