Recept za pripravo smrekovih & borovih vršičkov z medom

Konec aprila do sredine maja naberite smrekove vršičke (Picea abies L.) ali meseca junija vršičke rušja (Pinus mungo L.), ki raste v gorah od 1200-2000 m visoko. Vršičke je najbolje nabirati na jasen dan, saj takrat vršički vsebujejo največ eteričnih olj in smol. Vršički rušja vsebujejo več eteričnih olj kot vršički smreke. Nabrane vršičke zmeljite in jih v 24 urah zalijte z najmanj 50% alkoholom . Alkohola dodajte toliko, da so vršički potopljeni vanj. Po nekaj tednih bo alkohol izluščil zdravilne učinkovine (eterična olja, smole i.t.n.) iz vršičkov. Vsebino v sodu nato precedite ter v tekoči del zmešajte z medom v razmerju (med:raztopina=1:2). Mešanica je sedaj pripravljena na postopek podtlačne destilacije. Pri tem postopku se v podtlaku iz zmesi odstrani odvečen alkohol in voda pri temperaturi 40 °C. Postopek podtlačne evaporacije lahko naredite v podjetju Dr. Gosar, Borut Gosar s.p. .

V podjetju tudi odkupujemo smrekove in borove vršičke. Prednost pri odkupu imajo čebelarji.